45. Kärsi, kärsi kirkkaamman kruunun saat

Syksy 1966 on hyvin sateinen ja pimeä. Marraskuussa kirjoitan Veikolle: ”Rakas Veikko! En tiedä, oletko sinä minulle rakas. Miten voi tästä asiasta olla varma?” Äitini on kysynyt, aiommeko mennä kihloihin. Hän on ollut huolestunut Veikon hiljaisuudesta ja totisuudesta. Nauraako hän koskaan? Onko hän iloinen?
                      Äitini mielestä pitäisi olla kolme vuotta koulua takana ennen kihloihin menoa. Lisäksi hän on sanonut, että meidän pitäisi olla vuosi kihloissa ja mennä vasta sitten naimisiin. Listaan kimpaantuneena Veikolle äidin antamaa aikataulua: neljännen seminaarivuoden alussa voisimme kihlautua ja avioliiton voisimme solmia, kun opiskelu on päättynyt. Näin on selvät sävelet ja hyvät ohjeet. Minulla on opiskelua vielä kolme ja puoli vuotta jäljellä.
                      Valitan Veikolle myös sitä, että tunnen häntä niin kovin vähän. Ulla ja Jukka ovat ihmetelleet, kun emme ole koskaan lähekkäin, kirjoitan ja lisään, että ”en todellakaan tiedä rakastanko sinua, mutta aina vaan odotan hetkeä, jolloin sinä suljet minut syliisi”. ”Minua kiusaa oma itseni kauheasti. Olen niin huono, ettet sinä saa ottaa minua omaksesi”, ruikutan. Isäni mielestä ei ole mitään estettä mennä vaikka heti naimisiin, kunhan vähän tinkisimme vierasmäärästä hääjuhlassa. Olin varmaan haaveillut sadasta hengestä. Tähän aikaan oli vielä tapana, että morsiamen vanhemmat maksoivat hääkulut.
                      Emme ole nähneet toisiamme kahteen kuukauteen. Veikko kirjoittaa: ”Pyhäinmiestenpäivä on edessä, silloin pitää mennä kotiin, saa nähdä, jos saan kärryn eli ralliraudan käyttööni. Toisaalta en tiedä, voiko lähteä ollenkaan, sillä esitelmän teko painaa. Kyllä sen saa tehdyksi, jos tekee ’kahdesta päivästä yhden päivän’”.
                      Veikko kertoo, että on havainnut minun äitini siksi, joka määrää missä mennään. Hän on luullut asian olevan toisin, heillä kun isän sana on laki. Veikko ei ole huomannut, että hänen äitinsä pahemmin määräilisi, mutta, lisää vielä, että hänen näköalansa voi olla niin suppea, että hän ei näe kaikkea todellisena. ”Täytyyhän siinä demokratia olla.”
                      Viikonvaihteessa kaipaus on tuskallista, vaikka juuri ne päivät ovat toimintaa täynnä. ”Varsin vähäinen ei ole se energiamäärä, joka kuluu kaipauksessa, ajattelussa ja suunnittelussa.” Kärsi, kärsi kirkkaamman kruunun saat -lausetta tulee toistetuksi usein.
                      Opiskelun alkuun päässyt mies miettii, kärsiikö rakas-sana inflaation, jos sitä käyttää liian usein. ”Ovatko ne tunteet rakkautta, joita minulla on? Uskallanko käyttää niistä niin jaloa, puhdasta, vilpitöntä ja kärsivällisyyttä sisältävää sanaa? Mitä kaikkea rakkauteen sisältyykään? Rakkauden kuulemma tietää vasta sitten, kun on ollut kymmenen vuotta naimisissa. Näihin kätkeytyy varmaan melkoisesti elämän viisautta. On tunnettava toinen, jotta voisi rakastaa todella syvästi. Onko aina kärsittävä, odotettava, jotta voisi kaikessa koittaa toisen parasta?”
                      ”Äitisi siis on sanonut, että kolme vuotta ja vuosi kihloissa! Vai pitää vielä kolme vuotta odottaa. Pitkä aika. Kun tarkasti ajattelee, siinä on paljon järkeä ja elämänkokemusta sekä totuutta. Neljän vuoden kuluttua yhteiskunnallinen asemamme olisi suunnilleen se, mikä vaaditaan, kun aloitetaan koko elämän kestävä yhteys. Onko äitisi niin luja ihminen, ettei hän peru antamiaan normeja?” Veikko kyselee ja ihmettelee, miten pitkälle sitten voimme mennä, kun noin kauan seurustelemme, haaveilemme ja ajattelemme suurta tulevaisuutta.
                      Useammin on tavattava. Pitäisi asua lähempänä. Olen kysynyt Veikolta äidin kysymykset hiljaisuudesta ja nauramattomuudesta ja hän vastaa, että ei naura, paremminkin vain virnistelee. ”Mutta en ainakaan mikään pyknikko ole perustyypiltäni.” Näin vuosikymmenten takaa voin todeta, että Veikon ei tarvinnut ottaa hauskuttajan roolia Illon Vesamäessä niin kuin minä olin joutunut tekemään. Jos häntä ei naurattanut, hän ei nauranut. Hänen ei tarvinnut ylittää oman olon ja ulkopuolelta tulevan paineen välistä vallia. Minä tein sitä koko ajan.
                      Olemme laskeneet leikkiä Vesamäessä ollessamme. Veikon olisi pitänyt yrittää ottaa minut syliin, jolloin Ulla olisi saanut sanoa leikkimielellä ”stop”. ”Jos niin olisi sanottu, olisin lähtenyt nostelemaan”, Veikko sanoo. ”Ei tällainen kaveri voi tehdä niin suurta liikettä.”
                      Kerron kaipaavani hellyyttä. Alussa arastelemme aina ja sitten kun olemme samalla aaltopituudella, pitää jo lähteä. Unelmoimme yhteisestä viikonlopusta, joka alkaisi jo lauantaina ja päättyisi vasta sunnuntaina, mutta niin ei voi tehdä.
                      Veikko on kyllästynyt kurssin kovaan tahtiin, hän ei ehdi edes ulkoilla. Asiasta on puhuttu johtajan kanssa. Muutosta on tulossa. Seuraava kurssi Partaharjulla olisi jo kaksivuotinen.
                      Pyydän Veikkoa lukemaan Walter Trobischin kirjan Rakastin tyttöä. Ajattelen, että hän oppisi katsomaan asioita myös minun näkökulmastani tämän kirjan avulla. Veikko ei löydä kirjaa mistään, mutta hän aikoo jatkaa etsimistä ja lähettää paljon terveisiä ”pikkukullalleen”.
                      Minusta ei tunnu, että voisin olla jonkun pikkukulta, sillä joku on seminaarissa sanonut, kuulemma, että olen ”erikoisen näköinen”. Tämä kauhistuttaa minua, sillä vanhimman veljeni Kalervon pilailevat kommentit ulkonäöstäni ovat viiltäneet syvät haavat itsetuntooni. Lapsuuteni mielikuva Irjasta sikapossuna purkautuu pieneksi piirrokseksi seminaarin oppitunnilla.
                      Katselen piirrosta kädessäni nyt, tätä kirjoittaessani. Suren tuota nuorta naista, joka häpeää itseään, ulkomuotoaan niin, ettei kykene ottamaan vastaan rakastetun ihailua. On pakko katsoa jälleen kerran lapsuuskuvia. Näillä silmillä näen kaksi hyvin viehättävää pikkutyttöä, joista toinen on pulleampi kuin toinen. Ajan ihanteiden mukaisesti pulleampi on kauniimpi ja hän on Auli, puolikas minua.
                      Veikko on anonut lomaa pari päivää, jotta pääsisi minua katsomaan. Lomaa on pakko anoa siksi, että myös viikonloput ovat täynnä tapahtumia, joihin Veikon pitää osallistua, esittää ohjelmaa ja vetää niitä. Treffit Hämeenlinnassa menevät myttyyn. Matkustaminen on hankalaa, sillä hänen pitää matkustaa aina yöllä ja muutenkin valvoa ja ”jos valvoo niin päivällä ei jaksa tehdä mitään. Tänään nukuin päivällä kolme tuntia.”
                      Suunnittelemme tapaamista Tampereella jossakin baarissa tai kirkossa, vaikka olisi se tylsää. ”Toisaalta”, Veikko sanoo, ”kun sinä olet niin mikään ei ole tylsää. Myös kustannukset lähteä täältä ovat melkoiset”. Taloudelliset esteet eivät kuitenkaan saisi olla esteenä. Eivät ne olekaan, jos oikein tahtoo. Veikko ehdottaa tapaamista Tampereella sunnuntaina 9:30 tulisi hän ja minä Vammalasta tulevalla, joka olisi Tampereella klo 8.
                      Tampereen treffit eivät oikein minua innosta. Veikko sanoo saavansa siitä tyydytystä, minä en. Hän ehdottaa, että tekisimme seurustelun julkiseksi. Sen lauseen perään hän on muotoillut suuren huutomerkin. Pitäisi alkaa miettiä, kuinka pian sen tekisimme ja mitä pitäisi ottaa huomioon, esimerkiksi sen vaikutus opiskeluun. Kevät on Veikon mielestä kaukana, kesästä ei puhettakaan, niin pitkään hän ei kestäisi.
                      Olimme sitten kuitenkin sopineet tapaavamme Tampereen asemalla tiettynä ajankohtana, jolloin junat sattuisivat tulemaan suurinpiirtein samaan aikaan paikalle, Veikko pohjoisesta Partaharjulta, minä etelästä Hämeenlinnasta. Veikkoa ei ala kuulua, mutta en oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä ja niin jään odottamaan aseman penkille.
                      Aseman virkailija tulee minua kohti jonkin ajan kuluttua ja minä säpsähdän heti, että eikö täällä saa olla, mutta hänellä onkin minulle asiaa. Hän kysyy ensin nimeni ja kertoo sitten, että sulhanen oli soittanut ja sanonut myöhästyvänsä. Pitäisi vain odotella seuraavan junan tuloa.
                      Siitä alkoi hänen odottamisensa, joka päättyi vasta, kun vastuullani ei ollut enää ketään, kun olimme saanet kaikki lapset jaloilleen. Eräänä päivänä päätin, että en enää odota. Kuolkoon, jos kuolee! Jos ei pysty ilmoittamaan myöhästymisistään, olkoon! Se helpotti. En sanonut Veikolle tästä mitään. Kummallista on, että hyvin pian tämä jälkeen hän alkoi ilmoittaa, jos myöhästyminen kotiintulosta tai tapaamisesta uhkasi. 
                      Veikolle lähettämästäni kirjeestä näen, että olen kysynyt hänen mielipidettään Jeesus on Herra -tarroista, joita on alkanut näkyä autoissa. Itse en pitänyt niistä, mutta Veikosta idea oli hyvä. Parempi jotenkin todistaa Jeesuksesta kuin olla tuppisuuna, ”kuin pitää päänsä täysin kiinni”. Muutama vuosi myöhemmin käytin paljon t-paitoja, joissa oli tämä slogan. Sitä emme kuitenkaan olisi koskaan voineet uskoa, että tarrojen ja paitojen takana ollut Riitta Aaltonen nukkuisi joskus meidän sängyssämme ja käyttäisi meidän muitakin tavaroitamme Tansanian Iringassa.
                      Kirjeessäni olen kertonut, että olen käynyt elokuvissa, siihen Veikko sanoo: ”Vai kävitte elokuvissa, no, sielläpähän olitte. Mä en arvosta elokuvaa kovin korkealle. Ne ovat vain seksiä ja sotaa.” Hän kirjoittaa kappaleen verran arvostelua siitä, että taiteelliset arvot, kuvaus, ohjaus, lavastus, äänitys ja osasuoritukset jätetään huomiotta ja tärkeimpänä nähdään alastomat naiset ja seksi. Veikko oikein inhoaa elokuvissa esiintyvää teeskentelyä, pinnallisuutta ja kuvan mahdotonta nopeutta. Rakkauskohtaukset ovat hänestä ällöttäviä.
                      Elokuva, jonka näin, oli elämäni kolmas. Veikko on voinut katsella elokuvia kotona televisiosta, minä en. Minua kiinnostivat niin seksi kuin rakkaus yleensä. Elokuvan nimi oli Käpy selän alla. Minusta se ei ollut ihan mitenkään kamala. Oikeastaan se oli aika kiinnostava, koska siinä oli pikkuisen seksiäkin.
                      Tuomio ja tilinteko ovat olleet keskeisiä aiheita kirjeissämme. Se johtuu varmaan tuomiosunnuntain läheisyydestä. Veikko kirjoittaa: ”Mun elämässänikin olisi paljon korjattavaa.” Hän kertoo, että on tullut kriittiseksi, että on aina purnaamassa tehdään mitä tahansa, on haluton kaikkeen touhuun, ei huvita mikään, hänen on ikävä minua ja hän on väsynyt. Hän haluaisi olla rauhassa töistä ja tehtävistä. Kerron hänelle, että minulle oli sanottu evankeliumijuhlilla, etten saisi liioitella syntejäni. Sitä Jumala ei voi antaa anteeksi. Sanon Veikolle, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta, hän voisi antaa kaikki syntisi anteeksi, myös purnauksen.
                      Veikko on katsellut televisiosta nuorisojumalanpalveluksen Sisälähetyskirkosta Helsingissä. Hän kertoo, miten urkujen sijasta musiikissa oli ollut piano, rummut, trumpetti, saksofoni ja bassokitara. Oli laulettu negrospirituaaleja. Tunnelma oli ollut harras. Silti Veikko toteaa: ”Koskaan sen tyylin julistus ei tule kodikseni, koska olen muuhun lapsena oppinut ja tottunut. Hengelliset iskelmät eivät oikein istu häneen.
                      Minulle avautuu Hämeenlinnassa uudenlainen maailma. On mahdollisuuksia konsertteihin niin kirkoissa kuin muualla. Asumme viulunsoitonopettajien kodissa. Heidän lapsensa viulisti Sirpa Lannes-Tukiainen ja hänen miehensä Seppo Tukiainen pitävät konsertteja raatihuoneella, pianistina on Meri Louhos, joka nukkuu joskus sängyssäni Lanneksen talon yläkerrassa. Seminaarilaisetkin esiintyvät toisinaan raatihuoneella ja kirkossa. Kerran kirkossa esitetään minun kirjoittamani kirkkonäytelmä.
                      Kotoa tuli kirjeitä ja viestejä ruokapakettien mukana, joita laitetaan niin Raijan kotoa naapuri-Ristimäestä kuin meiltä. Auli kirjoittaa paketin mukana tulleessa kirjeessä: ”Kai tiät mimmoinen ilmapiiri meillä nyt on. Isä on kauheen väsynyt. Äiti poraa ja Asko kiusaa Aatosta. Mää oon nyt rikas, kun myin possuni, sain 300 mk, voin vaikka auton ostaa.” Kotona käyntini saa seuraavan merkinnän kalenteriini: ”Kotona oli hauskaa. Isä sairas. Sevi houri. Suoniemen Hanno kuoli.”
                      Olen varmaan pohtinut, kannattiko kymmenen kilometrin kävelymatka Punkalaitumen keskustasta, jonne asti linja-auto meni. Loppumatkan taivalsimme rankassa syyssateessa. Matkaan oli lähdettävä epävarmasta loppupätkästä huolimatta, koska oli ikävä kotiin.
                      Luokkakaverien kanssa on pidetty käsityökerhoja. Iänikuista käsityötä kaiket illat. Teen käsityötehtävät jollekulle muullekin kuin itselleni. Veikko pääsee käymään kaiken tämän puurtamisen keskelle. Olen varma, että hänellä on ollut tylsää, sillä olemme tehneet Raijan kanssa nukkekotia, jonka tekeminen on tietenkin jäänyt viime tippaan. Veikon mielestä pitäisi jokin kohta tehdä toisin ja meitä hermostuttaa neuvominen. Itse tekemisessä on jo tarpeeksi kestämistä.
                      Karkun opiston keittiöltä Marja-Leena kirjoittaa keittiön tapahtumista, siitä, miten kaikki on ennallaan, emäntä tekee pitkää päivää ja se harmittaa muita. Aini käyttää myös karvat pystyyn nostavaa lausetta: ”Älkää aina sohlakko.” Jaakko, emännän mies, käyttää samaa raidallista pipoa ja kertoo samoja vitsejä, jotka ärsyttävät työntekijöitä. Marja-Leena kirjoittaa: ”Irjalla avioliiton satamaan purjehtiminen näyttää olevan vakavaa, jos on ihmisten puheisiin uskominen, ilmoittakaa sitten, tuun kukkapuskan kanssa.”
                      Olemme sitten kuitenkin tavanneet Tampereella. Se jälkeen ajatuksia ei ole liiemmälti vaihdettu, sillä töitä on ollut liian paljon. Veikko on pohtinut edessä olevaa elämää. Hän valittaa, että näkemys on yksipuolinen, koska ei ole puhunut asiasta kenellekään. Aika on kuitenkin kulunut nopeasti, vaikka se on joskus tuntunut mahdottoman pitkältä. ”Tehtävien paljous, heikot saavutukset ja mönkään menneet puheenvuorot ovat kismittäneet mieltä.” Veikko luettelee painavimpia tehtäviä: englantia kannattaisi selailla, tutkielmaa tehdä ja tenttiin lukea.
                      Suuresta tehtävämäärästä huolimatta Veikko on lukenut seurustelusta kertovia kirjoja ja kirjoittaa minulle: ”Kirjat puhuvat sitoumuksia tehdessä lääkärintodistuksista, mutta niillä kai tarkoitetaan sitä, että varmistetaan, ettei ole mitään tarttuvaa sukupuolitautia. Taloudellinen tilanne mulla on heikko. Vielä ei ole velkaa, koska vanhemmat maksavat koulutuksen. Yhteiskunnallinen asemakaan ei ole kehuttava, kai se siitä nousee kun aikansa koulua käy, silti olemme paremmassa asemassa kuin monet muut. Me käymme koulua, joka johtaa ammattiin.”
                      Veikko on varma, että vanhemmat suostuisivat antamaan luvan kihloihin menoon. Hänellä on kuitenkin kovat aikeet jatkaa diakoniksi. Valmistuisimme sitten yhtaikaa. Vuosi kihloissa, kaksi vuotta koulua sen jälkeen, lapset myöhempään ajankohtaan, Veikko pohdiskelee ja kirjoittaa minulle: ”Säilytä malttisi.”                                    Näihin samoihin aikoihin Veikko kirjoittaa asiasta, jonka olen jo havainnut, mutta siitä ei ole koskaan puhuttu. Hän on mennyt silmälääkärille sen vuoksi, että näkee lukea huonosti. Silmälääkäri on ollut suorapuheinen ja sanonut, että vika ei ole silmissä, vaan aivoissa. ”Mun on jossakin vika. Joko silmissä tai muualla. Se ilmenee lukemisessa. On ehkä hahmotteluvirhe. Tästä syystä lukuhommat käyvät vähän hitaan puoleisesti, etenkin ääneen luku. Toisin sanoen en osaa vielä lukea sisältä kunnolla.”
                      Nämä lauseet raastavat sisintäni. Raastavat pitkään, sillä vasta Keniassa 1980-luvulla Opettaja-lehteä lukiessani ymmärrän, mistä on kyse. Siinä kerrotaan lukihäiriöstä ja menetelmistä, joilla lukihäiriöisiä voidaan opettaa. Tiedän heti, mikä Veikon ”silmissä” on. Tuolloin en tiedä vielä, että lukemisen erityisvaikeus eli dysleksia on todennäköisesti neurologinen tai neurobiologinen häiriö. Opettajanvalmistuslaitoksessa opiskelevana kirjoitan Veikolle: ”Et usko miten syvästi minuun vaikutti se, kun kirjoitit, ettet oikein osaa lukea.”
                      Keniassa opettajana olin valtavan helpottunut saamastani tiedosta, mutta en voinut puhua siitä Veikolle, koska asia oli liian arka. Muistan täydellisesti, missä istuin kotonani Moniankussa, kaukana kaikesta sivistyksestä, kirjoituspöydän ääressä ja pyysin Jumalaa ohjaamaan tätä asiaa niin, että kaikki menisi hyvin. Ei mennyt.
                      Hämeenlinnassa on pidetty myös joululahjavalvojaisia Lanneksen vintillä. On ollut kivaa. Olen odotellut mukaan 191 senttistä joulupukkia. Tiedän, ettei hän tule, kunhan odotan.
                      Joululomalla kotona Eurajoella, kirjeen mukaan, Veikon ajatus harhailee luokseni, vaikka kotonakin on vapaana mukava olla. Veikko ei tiedä, missä minä olen, mitä puuhailen, ajattelen. Joulujuhla opistolla ei ole ollut kehuttava, kohokohta ohjelmassa on ollut ruokailu ja kahvitus, koska hänellä on ollut nälkä. Ohjelmassa tarvittu tonttulakki ja puheenjohtajan nuija ovat jääneet Veikon taskuun, koska opistolta lähtö on tapahtunut nopeasti. Matkalla hän on lukenut kirkkohistoriaa, joka on nukuttanut hänet nopeasti sikeään uneen, konnari vain on häirinnyt. Veikko on nukkunut myös seuraavan päivän.
                      Todistus on ollut hyvä: käytös, käyttäytyminen, huolellisuus ja harrastus kymppejä, lisähuomautuksena on: ”Suunta on hyvä!” Myös minä saan todistuksen, jolla voin jatkaa koeoppilasjaksoni jälkeen. Veikko kehuu todistustani hyväksi. Minusta se ei ole sitä.
                      Tapaamme toisena joulupäivänä Illon Vesamäessä, jossa vietän jouluni. Kuulemme myöhemmin, että Koivumäen täti oli tutkinut kävelyjälkemme lumesta auratulla tiellä oikein taskulampulla. Hän oli etsinyt pysähtyneitä kohtia, sotkettuja jälkiä, että kuinka kiivasta halailua ja suutelua oli harjoitettu. Minua tämä loukkasi ja suututti. Veikko ei ollut kyläläisten puheista ja heidän seuraamisispuuhistaan millänsäkään, mutta pian hän sen jo ymmärtäisi.
                      Veikko tulee uudelleen Vesamäkeen uuden vuoden aattona. Valvomme Hymyilevään Apolloon asti. Siitä alkaa vuosi 1967. Otan sen vastaan sairaana. Minulla oli ollut koko lapsuuteni ja nuoruuteni aina pitkälle aikuisuuteen asti pahoja angiinoita, joissa kurkku tuli täyteen valkoisia täpliä. Sellainen on nytkin kyseessä, myös Auli sairastaa. Veikko tulee silti minua katsomaan Illon Vesamäkeen. Yritän olla vähän jalkeilla, mutta kuume vie petiin. Veikon olo on luonnollisesti ankea. Hänen kovasti odottamansa vierailu jää lyhyeksi ja kurjaksi. Kirjoitan kalenteriini: ”En pitänyt lainkaan nyt hänestä. Oikea tallukka ja köntys. Kai se menee ohi.”

Edelliset kirjoitukseni löydät tästä alla olevasta linkistä Vanhemmat artikkelit tai oikealla olevasta palkista Arkistot.
                   
                   

***

Muistot elämästäni ja elämäni käännekohdista ovat muistoja minun näkökulmastani. Jos haluat lisätä jotakin kirjoituksiini tai kenties korjata hatarasti muistamiani asioita, otan viestisi mielelläni vastaan osoitteessa: irja.aroheinila@gmail.com. Myös Face-sivuilleni voi kirjoittaa ja kommentoida.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.